Hattyú - Orvos-Esztétikai Klinika"
A hely, ahol a szépség újjászületik!

Vírusos szemölcsök

A vírusok gyakran okoznak bőrtüneteket.  Megbetegíthetik közvetlenül a bőrt, vagy a szervezetet érintő vírusfertőzéshez kapcsolódhatnak bőrjelenségek. Az esetekben egy részében ezek az elváltozások enyhe lefolyásúak és akár spontán is gyógyulhatnak, máskor rövidebb-hosszabb ideig vannak jelen a tünetek a bőrön, esetenként a terápiának makacsul ellenállhatnak és nagyon fertőzőek.
 

Vírusos szemölcsök

A vírusos szemölcsöket a human papilloma vírusok okozzák, amely nagyon gyakori fertőzés. Mintegy 70 altípusa létezik a vírusnak és igen változatos klinikai képet képesek létrehozni a bőrön és a nyálkahártyán egyaránt.  Általában emberről emberre terjed, de időnként háziállatokról jut a vírus az emberre.  Általában a gyermekek érintettek, de felnőtt korban is megjelenhet.  A fertőzéssel szemben esendőbbek az atopias dermatitisben, ekzemaban szenvedő gyermekek, felnőttek esetén pedig tömeges megjelenésüket az immunrendszer legyengülése eredményezheti. Lappangási ideje hosszú: 4 héttől akár 8 hónapig is terjedhet.

A vírus a bőr hámsejtjeit fertőzi meg és túlszaporodásukat eredményezi. Leggyakoribb a közönséges szemölcs, mely az összes szemölcs 70%-át adja és az iskoláskorú gyermekek 20 %-át érinti. Tipikusan az ujjakon, a kézen és a lábon jelennek meg változatos nagyságú, a bőrből előemelkedő, szurkált, érdes felszínű, tömött csomók formájában. Szubjektív panaszt általában nem okoznak, de főleg a talpon kúpszerűen a mélybe terjedve elérhetnek egy-egy ideget, melynek nyomása fájdalmat eredményezhet.  A körömágyban ritkán jelennek meg, ilyenkor körömnövekedési zavart eredményeznek. Gyakoribb, hogy a köröm szélénél alakulnak ki, melyek kezelésénél gyakori szövődmény a köröm roncsolódása.

Fiatal nők és gyermekek arcán a bőrből laposan előemelkedő, bőrszínű, rizsszemnyi képletek, az úgynevezett futószemölcsök is HPV fertőzés eredményeképpen jönnek létre. Előfordulhatnak még arcon vírusfertőzés következményeként apró, kocsányos, a végükön ecsetszerű növedékek, melyek borotválkozás következtében gyorsan szétterjedhetnek.

Szexuális kontaktus útján is terjedhetnek a HPV vírusok: ilyenkor viszont nem a testnedvek közvetítik a fertőzést, hanem a bőr-bőr kontaktus, tehát az óvszer csak részben nyújt védelmet.  Jellegzetesen az intim területeken, a húgycső és a végbélnyílás környékén láthatjuk az általában 1-2 mm-es, de akár karfiolszerűen előemelkedő, több centiméteres nagyságot elérő, nagyon fertőző, condyloma acuminatum képét. A fertőzés szempontjából kiemelt jelentősége van ezen a területen a HPV 16 és 18 altípusainak, mert nők esetében a méhnyakrák kialakulásának kockázatát jelentősen emeli.

Leggyakrabban uszodába járó gyermekeken figyelhetjük meg a Pox vírusok által okozott, testszerte megjelenő, a bőrből félgömbszerűen előemelkedő, közepükön behúzott növedékeket, melyek rendkívül gyors terjedést mutatnak és gyermekközösségekben nagyon fertőzőek.

 


Kezelés

Előfordul, hogy a vírusos szemölcsök spontán meggyógyulnak. Ha viszont ellenállónak bizonyulnak, vagy terjedést mutatnak, mindenképpen hatékony kezelési módot kell választanunk, hisz az elváltozás az egyénre és környezetére nézve is fertőző. A terápiát mindig egyénre szabottan végezzük, figyelembe véve páciensünk életkorát, pszichés és egészségügyi statusat, valamint a tünetek számát és fennállásuk idejét.

A kezelési lehetőségek közül azokat érdemes előnybe részesíteni, melyek az elváltozást körülvevő, ép bőr legkevesebb károsodásával vitelezhetőek ki.  Alkalmazhatunk fizikai úton Volkmann-kanalas eltávolítást, folyékony nitrogénes fagyasztást, elektrokauterrel történő hőkezelést, illetve lézeres, vagy sebészi eltávolítást.

Az esetek egy részében érdemes előkezelni az elváltozást: ezek a készítmények keratolytikus hatású szalicilsavat tartalmaznak, melyek néhány napos használatot követően felpuhítják az elváltozást és részben vírusölő hatással rendelkeznek. A szemölcs elhalt, felső rétegét naponta kíméletesen el kell távolítani egy erre a célra szánt fertőtlenített eszközzel. Ez a kezelés arcon és intim területen csak korlátozottan alkalmazható.

Hasonlóan vethetőek be azok az ecsetelők, amelyek sejtosztódást gátló hatóanyagot tartalmaznak. Ezek orvosi rendelvényre érhetők el és terhességben nem alkalmazhatóak.

Ígéretes megoldást jelenthet az intim területeken jelentkező vírusos szemölcsök esetén a lokálisan alkalmazható immunológiai terápia is.

A lokális kezelés kiegészíthető szükség esetén az immunrendszer működését serkentő, belsőleg adott gyógyszerrel is.

Fontos megjegyeznünk, hogy a fertőzés hosszú lappangási ideje miatt a sikeresnek tűnő kezelést követően is legalább fél évet kell ahhoz várnunk, hogy gyógyultnak mondhassuk a pácienst. Ha egyszer már jelentkezett vírusos szemölcs, nagyobb eséllyel alakulhat ki a későbbiek során is, ezért érdemes minden óvintézkedést megtenni kialakulásuk megelőzésére, illetve ha újból megjelenik a vírusos szemölcs, érdemes azonnal felkeresni a kezelőorvost, mielőtt a tünetek nagy számban szétterjednének.

 

ÁRLISTA MEGTEKINTÉSE

Vírusos szemölcsök
VISSZA

Kapcsolódó kezeléseink: Anyajegyek , Melanoma , A pattanásos bőr , Rosacea

Bejelentkezés

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész legyen kínálatainkból, akcióinkból, híreinkből.

A kezelések hatásosak és fájdalommentesek, de főként azért lettem visszajáró vendég a Hattyú klinikán, mert mindenki segítőkész és nagyszerűen bánnak a páciensekkel.
A Hattyú klinikán mindenki barátságos, a kezelések mellett a szép környezet is pozitív hatással volt rám.
Több bőrgyógyásznál jártam már, de Renáta a legprofibb mindannyiuk között, óriási szakértelme van, ráadásul mindig kedves és mosolygós. Szívesen járok hozzá kezelésekre.
Elsősorban a profi kezelések és az elegáns környezet miatt ajánlom a helyet mindenkinek.
A szülés után nagyon rosszul viseltem a rajtam maradt plusz kilókat, ezért eljöttem Renátához egy Venus Freeze kezelésre, ami a zsírpárnákon kívül a narancsbőrömet is megszüntette. Minden kismamának csak ajánlani tudom.
Imádok napozni és a családommal sokat járunk a tengerpartra nyaralni. Minden évben megvizsgáltatom az anyajegyeimet, mert már többször is előfordult, hogy leégtem és félek a melanómától. Renáta maximális alapossággal vizsgálja át a bőrömet, és magabiztosan dönti el, hogy melyik anyajegy okozhat problémát a későbbiekben.
Régóta problémás volt a bőröm, és a legdrágább arckrémek semmit sem segítettek. Dr. Kriston Renátát egy ismerősöm ajánlotta, és már az első kezelés után szemmel látható volt a javulás az arcomon. A kezelések teljesen fájdalommentesek, mindenkinek csak ajánlani tudom!
A doktornő kellő megértéssel és szakértemmel fordult hozzám és segített kiválasztani a legmegfelelőbb kezelést a problémámra. A hajam nő létemre nagyon ritka és vékonyszálú volt, a mezoterápiás kezelések óta viszont sokkal dúsabbnak és egészségesebbnek látszik az eddiginél.
Ma már idősebb korban is elvárják egy nőtől, hogy fiatalosan nézzen ki. A Hattyú Klinikán az arcom és a dekoltázsom bőrét fiatalíttattam meg, a doktornő profihoz méltóan végezte a munkáját, úgyhogy biztos, hogy 1,5 év múlva is visszajövök egy következő kezelésre.
Nagyon zavart a narancsbőröm, különösen amikor arra gondoltam, hogy mindjárt itt a nyár és bikinire kell vetkőznöm. A cellulit kezelés azonban nagyon pozitív eredményt hozott, ha tudom, milyen hatékony, már évekkel ezelőtt eljövök.
Barátságos fogadtatás, szép környezet, tökéletes szakértelem. Már évek óta járok a doktornőhöz, és nagyon elégedett vagyok vele és a kezeléseivel.
< >