A hely, ahol a szépség újjászületik!

Bőrtípusok – általános tudnivalók

Bőrtípusunk ismeretével tudjuk kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb tisztító, ápoló, tápláló és védő kozmetikai készítményeket: normál bőr, száraz bőr, zsíros bőr.

Bőrtípusunk ismerete alapvető fontosságú, hisz így tudjuk kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb tisztító, ápoló, tápláló és védő kozmetikai készítményeket. Segítségükkel pedig nemcsak megőrizhetjük és hosszú távon is fenntarthatjuk bőrünk jó állapotát, de korrigálhatjuk is apró, a genetikai tényezők hatására, vagy az idő múlásával jelentkező problémáit.

A bőrtípus meghatározása a legtöbb esetben otthon is kivitelezhető, viszonylag egyszerű folyamat. Ha azonban bizonytalanok vagyunk, vagy a megállapított bőrtípusunknak megfelelően alkalmazott kozmetikumok még problémásabbá teszik bőrünket, akkor érdemes szakemberhez fordulni, kozmetikus, vagy bőrgyógyász tanácsát kérni.

A bőrtípus meghatározása

A bőrtípus meghatározásához szükségünk lesz egy nagyítós tükörre, így egészen közelről szemlélhetjük meg bőrünket. Figyeljük meg először is ráncainkat: mennyire látványosak, mely területen jelentkeznek? Következzenek a pórusok: mennyire tágak, esetleg fehéres, vagy szürkés tartalom által elzártak-e? Látunk-e bőrünk felszínén kipirosodást? Vannak-e száraz, hámló bőrterületeink? Második lépésként mossuk meg az arcunkat langyos vízzel és dörzsölés nélkül itassuk le róla a vizet egy puha törölköző segítségével. Figyeljünk arra, hogy mit érzünk: feszül a bőrünk, vagy inkább kellemes, sima tapintatú? Rövid, fél órás várakozást követően néhány percen keresztül hagyjunk a homlokunkon, orrunkon, orcáinkon és az állunkon egyrétegű papírzsebkendőt és figyeljük meg, hol vált zsírossá.

A normál bőr

A normál bőrre a faggyútermelés és a hidratáltság egyensúlya, valamint az optimális vérkeringés jellemző. Ezzel a bőrtípussal az embereknek csak néhány százaléka rendelkezik és náluk is folyamatos változás figyelhető meg belső és külső hatásokra: környezeti, hormonális és életmódmódbeli tényezőkre.

A normál bőr

Ezen szerencséseknek arcbőre puha, egységes színű, sima, egészségesen ragyogó, tapintása telt érzetet ad. Nincsenek kifejezetten zsíros, vagy száraz területek az arcon. Ráncaik nem kifejezettek, pórusaik láthatóak, de miteszerek nem figyelhetők meg, esetleg csak az orron, vagy az állon látható néhány és pattanások is extrém ritkán jelennek meg, esetleg a menstruáció során.

Ahhoz, hogy ezt az ideális állapotot hosszú időn keresztül megőrizzük, nem szabad elhanyagolnunk a hidratálást, a rendszeres tisztítást, a napvédelmet és az öregedés megelőzésére tett lépéseket sem!

A száraz bőr

Minden ötödik embert érint a bőrszárazság kisebb-nagyobb mértékben. A száraz bőr tapintata durva, a pórusok szinte alig láthatóak. Ezen a bőrtípuson rajzolódnak ki leginkább a ráncok és gyakran okoz olyan feszülő érzést, mintha túl kicsi lenne. Időnként finom, máskor pikkelyes hámlás és időnként jelentkező kivörösödés jellemezheti, melyhez kellemetlen viszkető érzés is társulhat. Sokak számára jelent gondot a száraz bőr: gyakori gyermekkorban és időseknél, felnőtt korban leginkább a nőket érinti. Alapját az adja, hogy a faggyúmirigyek nem kielégítő működése révén a bőrt védő hidrolipid réteg nem tudja kellően megakadályozni a belülről történő vízvesztést. A természetes hidratáló faktorok csökkent volta tovább fokozza a vízvesztést és következményesen a bőr szárazságát.

A száraz bőr

A száraz bőr hátterében sok tényező állhat a genetikai hajlamon túl. Külső környezeti tényezők, stressz, gyógyszerek, vegyi hatások és a táplálkozás is provokálhatja, illetve számos betegséghez is kapcsolódhat: kísérője lehet csökkent pajzsmirigyműködésnek, fokozott ösztrogén- vagy csökkent androgéntermelésnek, illetve cukorbetegségnek.

Ápolása során az alkalmazott hidratáló faktorok és lipidek segítségével igyekszünk helyre állítani a bőr egyensúlyát és erősítjük védőfunkcióit. Így tudjuk megakadályozni azt, hogy a száraz bőr további irritálásával egyéb bőrbetegségek alakuljanak ki.

A zsíros bőr

A zsíros bőrre a faggyúmirigyek fokozott működése jellemző, ennek következtében tapintása durvább, gyakran fakó színű és olajosan fénylő. Faggyúmirigyek nagy számban fordulnak elő az arcon, így a vele járó zavaró tünetek is leginkább itt észlelhetőek. Jellemzői a nagy, jól látható, telített pórusok. Mitesszereket az orron, az állon vagy az orcákon is megfigyelhetünk és gyakoriak a pattanások is, melyek gyakran heg és barnás elszíneződés hátrahagyásával gyógyulnak. Bizonyos szempontból azonban szerencséseknek is mondhatóak a zsíros bőrrel rendelkezők: ez a bőrtípus öregszik a leglassabban és ellenállóbb, mint a többi bőrtípus.

A zsíros bőr

Általában a tinédzserkor jellemzője a zsíros bőr, a kor előre haladtával egyre szárazabbá válik bőrünk. Hátterében a genetikai és hormonális tényezőkön túl meg kell említenünk a nem megfelelően megválasztott kozmetikumokat is. Évszaki ingadozást is mutathat bőrállapotunk: általában nyáron zsírosabb, míg az őszi-téli időszakban inkább szárazabb a bőrünk.

Ápolásában a nem irritáló termékekkel végzett tisztítást követően a faggyúmirigyek működésének optimalizálásán túl különleges hangsúlyt kell fektetnünk a hidratálására: könnyű, vizes alapú, nem mitesszerképző krémek és zselék használatát javasoljuk, melyek könnyen felszívódnak és nem tömítik el a pórusokat.

A vegyes bőr

Vegyes bőrtípus esetén olyan, mintha két külön arcunk lenne: általában az orcákon száraz, vagy normál a bőrünk, míg a homlok-orr-áll vonalban zsíros.

A vegyes bőr

A legnagyobb kihívást ezen bőrtípus esetén az jelenti, hogy ápolásában a száraz területek hidratálására és a lipidtartalom helyreállítására, míg a zsírosabb részeknél a hidratálás mellett a túlzott faggyútermelés visszafogására egy időben kell ügyelnünk.

ÍRJA MEG KÉRDÉSÉT, IDŐPONT IGÉNYÉT!

HATTYÚ HÍRLEVÉL