A hely, ahol a szépség újjászületik!

Izomrelaxáló, ránctalanító kezelés A típusú botulinum toxinnal, botox-kezelés

Clostridium botulinum baktérium által termelt A típusú endotoxinból készült hígított, orvosi felhasználásra készült oldattal végzett átmeneti izomrelaxálás

Az egyik legnépszerűbb ránctalanító kezelés napjainkban a Clostridium botulinum baktérium által termelt A típusú endotoxinból készült hígított, orvosi felhasználásra készült oldattal végzett átmeneti izomrelaxálás. Ezzel a módszerrel azokat a ráncokat tudjuk hatékonyan kezelni, amelyek a mimikai izomzat mozgatása következtében kialakuló bőrmegtöretések talaján jelentek meg. A toxin ugyanis az izomzat mozgását fogja átmenetileg blokkolni azáltal, hogy megakadályozza az izom összehúzódását kiváltó anyag átvitelét az idegvégződés és az izom között. Ez a hatás átmeneti, az izmok nem károsodnak a kezelés során.

Kinek ajánlott?

Minden olyan páciens számára javasolt a kezelés, akiknél a mimikai izomzat erős mozgatása következtében fokozott ráncoltság jelenik meg. Elsősorban az arc felső harmadában végezzük ezt a típusú kezelést: 30 év felett jelenik meg általában az első harántbarázda a homlokunkon és 10 évenként 1-1 további barázda megjelenésére számíthatunk. Azonban mindenki előtt ismert az úgynevezett „gondolkodó alkat”, aki sokat ráncolja a homlokát és néha nem is tudatosan vonja össze a szemöldökét. Kifejezetten szigorú megjelenést adhatnak arcunknak ezek a mély ráncok és a szemöldökök között megjelenő hosszanti barázdák. Ezek száma az izomzat erősségétől és az összehúzódások gyakoriságától is függ. Ezen ráncok korrekciója általában jó esztétikai hatást gyakorol az arc egészére: a barázdák mélysége csökken, a tekintetünk nyitottabbá válik és finomodnak a vonások.

A szemkörnyéken megjelenő nevető ráncok a személyiségünk részét képzik, így korrekciójuk nem feltétlenül javasolt minden esetben. Azonban ha látásunk nem megfelelően korrigált és sokat hunyorgunk, valamint nem használunk napszemüveget és a fény bántja a szemünket, akkor ezek a barázdák kifejezetten elmélyülhetnek.

Irodalmi adatok alapján egyes esetekben kiegészítő kezelésként más területen is szóba jön az izomrelaxáló kezelés alkalmazása: a dohányos ráncok kialakulásában a bőrt megtörő izommozgásnak is jelentős szerep jut, viszont ezen izmoknak a funkcióvesztése evésben, ivásban és a hangok formálásában is éreztetné hatását. Előfordul, hogy a toxin segítségével bizonyos izmok funkcióját kikapcsolva, más izmok hatása érvényesül jobban, amelynek az arckontúr határozottabbá tételénél lehet jelentősége.

Izomrelaxáló, ránctalanító kezelés A típusú botulinum toxinnal, botox-kezelés
Izomrelaxáló, ránctalanító kezelés A típusú botulinum toxinnal, botox-kezelés

A kezelés menete

Minden kezelés egyéni kell, hogy legyen: meg kell terveznünk, hogy mely izmok relaxálásával érjük el a legkedvezőbb változásokat. Ez függ az arc egyedi adottságaitól, az izmok erősségétől, a mozgatásuk gyakoriságától és az életmódtól. Ettől függően választjuk meg a beszúrási pontokat és az alkalmazott mennyiségeket. Nem feltétlenül a teljes mozgástalanság a cél minden esetben, a vonások finomabbá tétele megvalósulhat úgy is, hogy a mozgás egy része kivitelezhető marad a kezelt területen.

A megfelelő mennyiségű toxint a kezelés megtervezését követően injekcióval juttatjuk a megfelelő izomba. A páciens 2-3 nap múlva kezdi el érezni, hogy nem tudja már olyan könnyen mozgatni a kezelt területet. A blokkolás 1-2 hét alatt teljesedik ki, ami az első alkalmazásnál 3-4 hónapig tart. A hatás kialakulására jellemző fokozatosság észlelhető a megszűnésénél is.

Ahogy ismételjük a kezeléseket egyre hosszabb hatást érhetünk el: ennek az az oka, hogy az agyban egyre lassabban tér vissza az a tudat, hogy a mozgást ismételten ki tudjuk vitelezni, tehát leszokunk erről a mozgásról. Maga a toxin minden esetben lebomlik 3 hónap alatt, tehát az ismételt kezelések nem vezetnek a hatóanyag felhalmozódásához szervezetünkben. A toxin helyileg hat, általános hatást nem vált ki.

Mivel kombinálhatjuk?

Az izom blokkolását követően a felette lévő bőr kisimul, ránctalanná válik. Azonban előfordulhat, hogy már olyan mély bőrmegtöretés alakult ki az izom túlműködése következtében, hogy teljes mértékben nem korrigálható a ránc az izom működésének blokkolásával sem. Ilyenkor szóba jöhet térfogatpótló anyag alkalmazása az adott területen, de ennek szükségességéről általában az izomrelaxálást követően kell döntenünk.

A térfogatpótló- és izomrelaxáló kezelések általában azok a beavatkozások, melyekkel teljessé tesszük az arc megújítását. Ezek a beavatkozások, viszont csak jó állapotban lévő, vagy kellően regenerált bőrön tudják kiteljesíteni fiatalító hatásukat. Ezért ha szükséges bőrmegújító kezelés: mikrofókuszált ultrahang, lézeres, vagy ELOS kezelés, azt a botox terápia előtt végezzük el. Kombinálható még az izomrelaxálás vékonyszálas kontúrterápiával és PRP kezeléssel is.

Ellenjavallatok

Nem javasoljuk a kezelést, amennyiben páciensünk nyelési, vagy légzési nehézségben szenved. Akut, gyulladásos kórképekben, egyes belgyógyászati és immunológiai betegségekben, lázas állapotban, bőrfertőzések esetén, valamint terhességben és szoptatás alatt szintén nem végzünk izomrelaxáló kezelést.

Mellékhatások

Mint minden injekció beadásánál itt is jelentkezhet minimális fájdalom, égő, szúró érzés, illetve bevérzés. Mivel a hatóanyagot bólusban adjuk be, így a beszúrás helyen apró csípésre emlékeztető duzzanat látható néhány órán át.

Esetenként fejfájás, a felső szemhéj megereszkedése, influenza-szerű tünetek és helyi izomgyengeség is előfordulhat.

Utókezelés

A pácienst arra kérjük, hogy legalább 12 órán keresztül kerülje az arcot érő irritáló tényezőket: alkohol fogyasztást, testi megerőltetést. Ne masszírozza, nyomkodja a kezelt területet és ne hajoljon hirtelen előre hisz így a hatóanyag elszivárgása átmenetileg olyan izmok gyengülését is eredményezheti, amit mi nem szerettünk volna blokkolni. A kezelést követően 2 héten át mellőzze a szaunát, szoláriumot. 2 hét múlva várjuk vissza a pácienst, a hatás teljes kialakulását követően. Ekkor kerülhet sor korrekcióra, ha szükségesnek ítéljük meg.

ÍRJA MEG KÉRDÉSÉT, IDŐPONT IGÉNYÉT!

HATTYÚ HÍRLEVÉL