Hattyú - Orvos-Esztétikai Klinika"
A hely, ahol a szépség újjászületik!

Bőrtípusok

Bőrtípusunk ismerete alapvető fontosságú, hisz így tudjuk kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb tisztító, ápoló, tápláló és védő kozmetikai készítményeket. Segítségükkel pedig nemcsak megőrizhetjük és hosszú távon is fenntarthatjuk bőrünk jó állapotát, de korrigálhatjuk is apró, a genetikai tényezők hatására, vagy az idő múlásával jelentkező problémáit.

A bőrtípus meghatározása a legtöbb esetben otthon is kivitelezhető, viszonylag egyszerű folyamat. Ha azonban bizonytalanok vagyunk, vagy a megállapított bőrtípusunknak megfelelően alkalmazott kozmetikumok még problémásabbá teszik bőrünket, akkor érdemes szakemberhez fordulni, kozmetikus, vagy bőrgyógyász tanácsát kérni.

 

A bőrtípus meghatározása

A bőrtípus meghatározásához szükségünk lesz egy nagyítós tükörre, így egészen közelről szemlélhetjük meg bőrünket. Figyeljük meg először is ráncainkat: mennyire látványosak, mely területen jelentkeznek? Következzenek a pórusok: mennyire tágak, esetleg fehéres, vagy szürkés tartalom által elzártak-e? Látunk-e bőrünk felszínén kipirosodást? Vannak-e száraz, hámló bőrterületeink? Második lépésként mossuk meg az arcunkat langyos vízzel és dörzsölés nélkül itassuk le róla a vizet egy puha törölköző segítségével. Figyeljünk arra, hogy mit érzünk: feszül a bőrünk, vagy inkább kellemes, sima tapintatú? Rövid, fél órás várakozást követően néhány percen keresztül hagyjunk a homlokunkon, orrunkon, orcáinkon és az állunkon egyrétegű papírzsebkendőt és figyeljük meg, hol vált zsírossá.

 

A normál bőr

A normál bőrre a faggyútermelés és a hidratáltság egyensúlya, valamint az optimális vérkeringés jellemző. Ezzel a bőrtípussal az embereknek csak néhány százaléka rendelkezik és náluk is folyamatos változás figyelhető meg belső és külső hatásokra: környezeti, hormonális és életmódmódbeli tényezőkre.

Ezen szerencséseknek arcbőre puha, egységes színű, sima, egészségesen ragyogó, tapintása telt érzetet ad. Nincsenek kifejezetten zsíros, vagy száraz területek az arcon. Ráncaik nem kifejezettek, pórusaik láthatóak, de miteszerek nem figyelhetők meg, esetleg csak az orron, vagy az állon látható néhány és pattanások is extrém ritkán jelennek meg, esetleg a menstruáció során.

Ahhoz, hogy ezt az ideális állapotot hosszú időn keresztül megőrizzük, nem szabad elhanyagolnunk a hidratálást, a rendszeres tisztítást, a napvédelmet és az öregedés megelőzésére tett lépéseket sem!

 

A száraz bőr

Minden ötödik embert érint a bőrszárazság kisebb-nagyobb mértékben. A száraz bőr tapintata durva, a pórusok szinte alig láthatóak. Ezen a bőrtípuson rajzolódnak ki leginkább a ráncok és gyakran okoz olyan feszülő érzést, mintha túl kicsi lenne. Időnként finom, máskor pikkelyes hámlás és időnként jelentkező kivörösödés jellemezheti, melyhez kellemetlen viszkető érzés is társulhat. Sokak számára jelent gondot a száraz bőr: gyakori gyermekkorban és időseknél, felnőtt korban leginkább a nőket érinti. Alapját az adja, hogy a faggyúmirigyek nem kielégítő működése révén a bőrt védő hidrolipid réteg nem tudja kellően megakadályozni a belülről történő vízvesztést. A természetes hidratáló faktorok csökkent volta tovább fokozza a vízvesztést és következményesen a bőr szárazságát.

A száraz bőr hátterében sok tényező állhat a genetikai hajlamon túl. Külső környezeti tényezők, stressz, gyógyszerek, vegyi hatások és a táplálkozás is provokálhatja, illetve számos betegséghez is kapcsolódhat: kísérője lehet csökkent pajzsmirigyműködésnek, fokozott ösztrogén- vagy csökkent androgéntermelésnek, illetve cukorbetegségnek.

Ápolása során az alkalmazott hidratáló faktorok és lipidek segítségével igyekszünk helyre állítani a bőr egyensúlyát és erősítjük védőfunkcióit. Így tudjuk megakadályozni azt, hogy a száraz bőr további irritálásával egyéb bőrbetegségek alakuljanak ki.

 

A zsíros bőr

 A zsíros bőrre a faggyúmirigyek fokozott működése jellemző, ennek következtében tapintása durvább, gyakran fakó színű és olajosan fénylő. Faggyúmirigyek nagy számban fordulnak elő az arcon, így a vele járó zavaró tünetek is leginkább itt észlelhetőek. Jellemzői a nagy, jól látható, telített pórusok. Mitesszereket az orron, az állon vagy az orcákon is megfigyelhetünk és gyakoriak a pattanások is, melyek gyakran heg és barnás elszíneződés hátrahagyásával gyógyulnak. Bizonyos szempontból azonban szerencséseknek is mondhatóak a zsíros bőrrel rendelkezők: ez a bőrtípus öregszik a leglassabban és ellenállóbb, mint a többi bőrtípus.

Általában a tinédzserkor jellemzője a zsíros bőr, a kor előre haladtával egyre szárazabbá válik bőrünk. Hátterében a genetikai és hormonális tényezőkön túl meg kell említenünk a nem megfelelően megválasztott kozmetikumokat is. Évszaki ingadozást is mutathat bőrállapotunk: általában nyáron zsírosabb, míg az őszi-téli időszakban inkább szárazabb a bőrünk.

Ápolásában a nem irritáló termékekkel végzett tisztítást követően a faggyúmirigyek működésének optimalizálásán túl különleges hangsúlyt kell fektetnünk a hidratálására: könnyű, vizes alapú, nem mitesszerképző krémek és  zselék használatát javasoljuk, melyek könnyen felszívódnak és nem tömítik el a pórusokat.

 

A vegyes bőr

Vegyes bőrtípus esetén olyan, mintha két külön arcunk lenne: általában az orcákon száraz, vagy normál a bőrünk, míg a homlok-orr-áll vonalban zsíros.

A legnagyobb kihívást ezen bőrtípus esetén az jelenti, hogy ápolásában a száraz területek  hidratálására és a lipidtartalom helyreállítására, míg a zsírosabb részeknél a hidratálás mellett a túlzott faggyútermelés visszafogására egy időben kell ügyelnünk.

 

 

ÁRLISTA MEGTEKINTÉSE

Bőrtípusok
VISSZA

Kapcsolódó kezeléseink: Általános tudnivalók , Bőrápolási tanácsok , Gyakori bőrbetegségek

Bejelentkezés

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész legyen kínálatainkból, akcióinkból, híreinkből.

A kezelések hatásosak és fájdalommentesek, de főként azért lettem visszajáró vendég a Hattyú klinikán, mert mindenki segítőkész és nagyszerűen bánnak a páciensekkel.
A Hattyú klinikán mindenki barátságos, a kezelések mellett a szép környezet is pozitív hatással volt rám.
Több bőrgyógyásznál jártam már, de Renáta a legprofibb mindannyiuk között, óriási szakértelme van, ráadásul mindig kedves és mosolygós. Szívesen járok hozzá kezelésekre.
Elsősorban a profi kezelések és az elegáns környezet miatt ajánlom a helyet mindenkinek.
A szülés után nagyon rosszul viseltem a rajtam maradt plusz kilókat, ezért eljöttem Renátához egy Venus Freeze kezelésre, ami a zsírpárnákon kívül a narancsbőrömet is megszüntette. Minden kismamának csak ajánlani tudom.
Imádok napozni és a családommal sokat járunk a tengerpartra nyaralni. Minden évben megvizsgáltatom az anyajegyeimet, mert már többször is előfordult, hogy leégtem és félek a melanómától. Renáta maximális alapossággal vizsgálja át a bőrömet, és magabiztosan dönti el, hogy melyik anyajegy okozhat problémát a későbbiekben.
Régóta problémás volt a bőröm, és a legdrágább arckrémek semmit sem segítettek. Dr. Kriston Renátát egy ismerősöm ajánlotta, és már az első kezelés után szemmel látható volt a javulás az arcomon. A kezelések teljesen fájdalommentesek, mindenkinek csak ajánlani tudom!
A doktornő kellő megértéssel és szakértemmel fordult hozzám és segített kiválasztani a legmegfelelőbb kezelést a problémámra. A hajam nő létemre nagyon ritka és vékonyszálú volt, a mezoterápiás kezelések óta viszont sokkal dúsabbnak és egészségesebbnek látszik az eddiginél.
Ma már idősebb korban is elvárják egy nőtől, hogy fiatalosan nézzen ki. A Hattyú Klinikán az arcom és a dekoltázsom bőrét fiatalíttattam meg, a doktornő profihoz méltóan végezte a munkáját, úgyhogy biztos, hogy 1,5 év múlva is visszajövök egy következő kezelésre.
Nagyon zavart a narancsbőröm, különösen amikor arra gondoltam, hogy mindjárt itt a nyár és bikinire kell vetkőznöm. A cellulit kezelés azonban nagyon pozitív eredményt hozott, ha tudom, milyen hatékony, már évekkel ezelőtt eljövök.
Barátságos fogadtatás, szép környezet, tökéletes szakértelem. Már évek óta járok a doktornőhöz, és nagyon elégedett vagyok vele és a kezeléseivel.
< >