Hattyú - Orvos-Esztétikai Klinika"
A hely, ahol a szépség újjászületik!

Gyakori bőrbetegségek

Anyajegyek

Az anyajegyeink sejtjei nagyon hasonlítanak a bőr pigment termelő sejtjeihez: mindkét sejtféleség képes a pigment termelésre és mindkettő a bőrhöz vonzódik: vagyis már az anyaméhben elrendeződnek a bőrben és létrehozzák a bőr adott rasszra jellemző színárnyalatát.  A pigmentált anyajegyek sejtjeinek fejlődése az embrionalis életben viszont  megakad és nem egyenletesen oszlanak el a bőrünk felső rétegének alsó részében, hanem apró csoportosulások formájában szaporodnak, akár a bőr mélyebb rétegeiben is.

Ahol a napfényszegény éghajlat miatt nincs szükség az extra pigmentáltság nyújtotta védelemre, ott a fehér bőrszín jellemző genetikailag. A pigment termelő sejtek száma ugyanannyi a fehérbőrűeknél és a sötét bőrszínnel rendelkezőknél, különbség csak a pigment termelés aktivitásában van. Anyajegyek bármely bőrszín esetében előfordulhatnak, de gyakrabban és nagyobb számban észlelünk fehérbőrűeknél.

Anyajegyeink egy része velünk született, más része az életünk során alakul ki, nagyjából 35 éves korunkig. Tehát évről-évre nő anyajegyeink száma és ezek a képletek lassú változást is mutatnak. Figyelemfelkeltő kell  hogy legyen viszont az, ha hirtelen, néhány hét, 1-2 hónap leforgása alatt tapasztalunk változást anyajegyeinknél: ha hirtelen megnőnek, ha az addig szabályos formájuk szabálytalanná válik, ha kiemelkedővé válnak, ha valamilyen szubjektív panasz: viszketés, fájdalom jelentkezik, illetve, ha vérzékennyé válik és nem gyógyul, vagy a korábbi színe megváltozik: sötétebbé, vagy világosabbá válik, sokszínű lesz, esetleg eltűnik,  akkor is forduljunk orvoshoz, ha még nem érkezett el az előző viziten meghatározott kontroll időpontja.

 Melanoma

A statisztikai adatok alapján mind a nőknél, mind pedig a férfiaknál előkelő helyet foglalnak el a halálozási okok között az egyre gyakoribbakká váló bőrdaganatok. Így a hagyományos szűrővizsgálatokon (tüdőszűrés, nőgyógyászati rákszűrés) túl egyre nagyobb társadalmi és gazdasági jelentőséggel bír az évente végzett bőrgyógyászati szűrővizsgálat. Ezek az elváltozások ugyanis a kültakarón, a szemünk előtt alakulnak ki és egy egyszerű, bárhol kivitelezhető vizsgálat segítségével felismerhetők. Az időben megkapott kezelések pedig akár a beteg életét is megmenthetik.

Az esetek 30-40%-ában indul ki a melanoma pigmentált anyajegyekből, nagyobb részt azonban a tünetmentes bőr pigmenttermelő sejtjeiből, a melanocytakból származik. Ennek alapját pedig a megnövekedett rákkeltő tényezők, illetve a fokozott szabadgyökképződés adja, amelyet a szervezetünk már nem képes kompenzálni és létre jönnek azok a genetikai és immunológiai hibák, melyek a daganatképződést eredményezik. Melanoma esetében a legjelentősebb rákkeltő tényező az emelkedő UV-B sugárzás, melyet felerősít a szintén emelkedő UV-A sugárzás. A leggyakoribb daganatféleség a bőrrák, amelynek mintegy 4 %-a az egyik legagresszívebb daganattípus, a melanoma. Gyakorisága folyamatosan nő, a betegszám évtizedenként megduplázódik. A diagnózis felállításakor az átlagéletkor 40-50 év, de az utóbbi időben egyre gyakrabban jelentkezik a fiatalabbak körében is.

Rizikófaktorai közül a genetikai tényezőkön túl a túlzásba vitt napozást, szoláriumozást, valamint a környezeti tényezők szerepét érdemes kiemelni. Gyakorlatilag bárkinél kialakulhat ez a daganattípus. Fokozott veszélyt jelent a világos bőr és haj, a nagyszámú anyajegy, illetve a túlzásba vitt napozás és szoláriumozás.

 Szűrővizsgálat dermatoscoppal és fotodokumentációval

A bőrgyógyászati daganatok felismerésénél nagy előnyt jelent, hogy az elváltozások a szemünk előtt alakulnak ki, így kellő ismerettel és odafigyeléssel lehetőségünk van a korai felismerésre és akár a teljes mértékű gyógyításra. A melanóma kialakulását meg tudjuk előzni, ha a napozás szabályait betartjuk, megfelelő fényvédőket alkalmazunk, valamint évente egy alkalommal részt veszünk egy teljesen fájdalommentes és ártalmatlan anyajegy-szűrésen. A gyakorlott szemű szakemberek ilyenkor a bőrre helyezhető eszköz, a dermatoszkóp segítségével vizsgálják át az anyajegyeket és kiszűrik a kórosakat. A legújabb diagnosztikus eljárások lehetővé teszik a test automatikus feltérképezését az anyajegyek tekintetében és az adott állapot fotodokumentációja révén a későbbiekben az évente esedékes szűrővizsgálatok során alkalmunk adódik a legkisebb változások felfedezésére is. A fotodokumentáció során egy meghatározott metodussal testünk minden részéről készítünk felvételt, melyeket részleteiben és a test egészének vonatkozásában is elemezhetünk, illetve rögzíthetjük, tárolhatjuk az így kapott adatokat. Ennek jelentősége a kontrollvizsgálatok alkalmával kiemelkedő: mi magunk is észlelhetjük, de a gép is felhívja a figyelmünket arra, ha egy-egy növedék állapotában változás következett be, illetve, ha új képlet jelent meg.

 

Milyen gyakran érdemes szűrővizsgálatra járni?

A bőrtípusunk, anyajegyeink száma, egyéni és családi anamnézisünk határozza meg, hogy milyen gyakran indokolt szűrővizsgálatra járnunk. Általában évente ajánlott, de a veszélyeztetett csoportoknál (nagyon világos bőrszín, nagyon sok anyajegy, sok leégés gyermekkorban, egyéni kórtörténetben, vagy közeli vérrokon esetében melanoma-előfordulás) akár 3 havonta történő kontroll is javasolható.

Egyes ajánlások szerint végeztessünk szűrővizsgálatot évente kétszer: a napos időszak kezdetén, illetve a végén. Így jó eséllyel kiszűrhetjük a gyanús képleteket még a fokozott UV terhelés előtt, illetve időben észlelhetjük az UV terhelés hatására bekövetkező, gyanút keltő átalakulásokat.

Negyedévente érdemes önvizsgálatot is tartani, ha ekkor változást vélünk felfedezni anyajegyeink állapotában, vagy csak aggódunk egy-egy képlet miatt, nyugodtan mutassuk meg szakorvosnak: soha nem nevezhető egyetlen vizsgálat sem feleslegesnek, ha ezzel meg tudjuk nyugtatni a pácienst. Erre az esetre hatványozottan igaz: jobb félni, mint megijedni.

 

Mikor döntünk az eltávolítás mellett?

Vannak olyan bőrnövedékek, melyek eltávolítását a páciensek esztétikai okokból kérik, leggyakrabban arcon: ilyenkor mindig érdemes mérlegelni, hogy nem lesz-e zavaróbb a növedék eltávolítását követően esetleg megmaradó heg, mint maga az elváltozás.

Vannak olyan anyajegyek, melyek puhább tapintatúak, a bőrből előemelkednek, így gyakran beleakad a kezünk, láncunk, ruhadarabjaink. Ez azontúl, hogy zavaró lehet, irritáció-és sérülés-veszély lehetőségét is magában hordozza, mely alapját adhatja egy jóindulatú képlet rosszindulatúvá válásának. Ilyenkor, illetve, ha a pigmentált növedék szerkezetében látunk kezdődő szabálytalanságot, megelőzés céljából javasolhatjuk az eltávolítást.

Általában a szakma szabálya szerint a sebészi eltávolítást javasoljuk, ahol törekszünk arra, hogy szélességében és mélységében is egyben, teljes egészében távolítsuk el a növedéket. Ennek megerősítésére, valamint a pontos szövettani diagnózis felállítására szövettani vizsgálatot kérünk.

Amennyiben a dermatoscopos vizsgálat felveti a rosszindulatúság gyanúját számos speciális szabály és megfontolás dönti el az eltávolíthatóság lehetőségét és módját. Ha anyajegy, vagy bármely bőrnövedék eltávolítására kerül sor, fontos, hogy a varratot víztől és fénytől óvjuk legalább 3 héten keresztül. Ez egyrészt a sebgyógyulás optimális feltételeit segíti, másrészt megelőzhető vele a későbbi elszíneződés a heg területén. Ezért az eltávolítást a napfénymentes őszi-téli-kora tavaszi időszakban javasoljuk elsősorban, ha tervezhető beavatkozásról van szó. Az eltávolítás helyétől függően varratszedésre általában 1-3 hét múlva kerül sor: ebben az időszakban a fényvédelem és a víztől való óvás mellett javasolhatjuk szilikon-tartalmú gélek, tapaszok alkalmazását, mellyel a szebb sebgyógyulást segíthetjük elő. A seb nagyjából 3 alatt gyógyul be a varratszedést követően, de a heg regenerációja még fél-egy évet is igénybe vehet.

ÁRLISTA MEGTEKINTÉSE

VISSZA

Kapcsolódó kezeléseink: Általános tudnivalók , Bőrtípusok , Bőrápolási tanácsok

Bejelentkezés

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész legyen kínálatainkból, akcióinkból, híreinkből.

A kezelések hatásosak és fájdalommentesek, de főként azért lettem visszajáró vendég a Hattyú klinikán, mert mindenki segítőkész és nagyszerűen bánnak a páciensekkel.
A Hattyú klinikán mindenki barátságos, a kezelések mellett a szép környezet is pozitív hatással volt rám.
Több bőrgyógyásznál jártam már, de Renáta a legprofibb mindannyiuk között, óriási szakértelme van, ráadásul mindig kedves és mosolygós. Szívesen járok hozzá kezelésekre.
Elsősorban a profi kezelések és az elegáns környezet miatt ajánlom a helyet mindenkinek.
A szülés után nagyon rosszul viseltem a rajtam maradt plusz kilókat, ezért eljöttem Renátához egy Venus Freeze kezelésre, ami a zsírpárnákon kívül a narancsbőrömet is megszüntette. Minden kismamának csak ajánlani tudom.
Imádok napozni és a családommal sokat járunk a tengerpartra nyaralni. Minden évben megvizsgáltatom az anyajegyeimet, mert már többször is előfordult, hogy leégtem és félek a melanómától. Renáta maximális alapossággal vizsgálja át a bőrömet, és magabiztosan dönti el, hogy melyik anyajegy okozhat problémát a későbbiekben.
Régóta problémás volt a bőröm, és a legdrágább arckrémek semmit sem segítettek. Dr. Kriston Renátát egy ismerősöm ajánlotta, és már az első kezelés után szemmel látható volt a javulás az arcomon. A kezelések teljesen fájdalommentesek, mindenkinek csak ajánlani tudom!
A doktornő kellő megértéssel és szakértemmel fordult hozzám és segített kiválasztani a legmegfelelőbb kezelést a problémámra. A hajam nő létemre nagyon ritka és vékonyszálú volt, a mezoterápiás kezelések óta viszont sokkal dúsabbnak és egészségesebbnek látszik az eddiginél.
Ma már idősebb korban is elvárják egy nőtől, hogy fiatalosan nézzen ki. A Hattyú Klinikán az arcom és a dekoltázsom bőrét fiatalíttattam meg, a doktornő profihoz méltóan végezte a munkáját, úgyhogy biztos, hogy 1,5 év múlva is visszajövök egy következő kezelésre.
Nagyon zavart a narancsbőröm, különösen amikor arra gondoltam, hogy mindjárt itt a nyár és bikinire kell vetkőznöm. A cellulit kezelés azonban nagyon pozitív eredményt hozott, ha tudom, milyen hatékony, már évekkel ezelőtt eljövök.
Barátságos fogadtatás, szép környezet, tökéletes szakértelem. Már évek óta járok a doktornőhöz, és nagyon elégedett vagyok vele és a kezeléseivel.
< >