Hattyú - Orvos-Esztétikai Klinika"
A hely, ahol a szépség újjászületik!

Hajunk egészsége

A nők vonzó megjelenésének, szépségének egyik jelképe a dús, egészséges, csillogó hajkorona. Hajunk mennyisége, minősége genetikai tényezőkön kívül attól is függ, hogyan ápoljuk, védjük és jól tükrözi testi-lelki egyensúlyunkat is.
 

Az egészséges haj

Hajas fejbőrünkön általában 100 000 hajszál van, naponta átlagosan 0,35mm-t nő. A hajszál aszőrtüszőkből nő ki, egy élettelen szaruképlet, amelynek színét és vastagságát genetikai tényezők határozzák meg. A hajat termelő szőrtüsző élettartama 3-7 év, ezt követően 3-4 hónapos pihenő-időszak következik, majd megindul az új hajszál képződése.

Fiziológis hajhullás

Jelentős lelki teher az, amikor egy hölgy azzal szembesül, hogy haja töredezetté, fénytelenné vált, mennyisége csökkenni kezdett.

Fontos tudnunk, hogy bizonyos mértékű hajhullás mindig természetes. Tavasszal, a hajváltás időszakában ez fokozódhat is, de aztán néhány hét alatt magától normalizálódik. Bizonyos napszakokban, a fésülködés, vagy a hajmosás alkalmával is több hajszálat veszíthetünk el. A természetes hajhullás 100-150 hajszálat jelent naponta, mértéke egyénenként különböző: függ az életkortól és a haj eredeti állapotától is.
 

Kóros hajvesztés

Kóros hajhullásra - mely felmérések szerint minden 10. nőt érint - akkor kell gondolnunk, ha a megszokottól jelentősebb hajhullást tapasztalunk hosszabb időn keresztül. Ilyenkor nemcsak a haj mennyisége, de a minősége is megváltozhat: fénytelenné, töredezetté válik, enyhébb fizikai hatásra is eltávolítható a hajas fejbőrből.

A hajvesztés jellege alapján lehet átmeneti, vagy végleges, míg típusa szerint lehet diffúz, amikor a hajkorona megritkul, illetve jelentkezhet foltokban is és lehet férfias is. A női hormonok (ösztrogének) hajmegtartó hatásúak, míg a férfi hormonok a hajvesztést segítik elő. Ez egy domináns kopaszodási génnek köszönhető, amely mindkét nemben megtalálható. Ezzel a génnel rendelkező férfiaknál már a pubertáskorban megindul a kopaszodás folyamata. A nőket azonban védi magas ösztrogénszintjük, még abban az esetben is, ha van kopaszodási génjük. Náluk a klimax idején jelentkezik a férfias típusú kopaszodás a jelentősen lecsökkent ösztrogénszint hatására. Míg férfiak esetében fokozatosan húzódik hátra a hajhatár, addig nőknél a haj egyenletesen ritkul, főleg a fejtető területén, ugyanakkor a hajhatár megmarad, ugyanis az oldalsó és hátsó részeken elhelyezkedő hajállomány nőknél kevésbé érzékeny a hormonális hatásokra. Természetesen mindkét nem esetében vannak kivételek. Azon férfiaknál és nőknél, akiknek nincs kopaszodási génjük (nagyjából 20%) pusztán az idő előre haladtával jelentkező hajsorvadással kell számolnunk.
 

Mi áll a hajhullás hátterében

Ezekben az esetekben – ha a genetikai okok kizárhatók - mindig érdemes megkeresni a hajhullás hátterében meghúzódó okot, vagy okokat, amely gyakran elég komplex feladatnak bizonyul.

Elképzelhető, hogy a hajhullás oka egyszerűen egy nem megfelelően megválasztott hajápoló kozmetikum, vegyszer, vagy hajformázási művelet. Itt gondolhatunk nem a hajtípusunknak megfelelő, adalékanyagokat tartalmazó samponok, balzsamok, hajlakkok, túlzásba vitt hajhab, vagy hajzselé szerepére. A vegyszerek közül a hajfestékek és dauervizek oki szerepe merülhet fel. A különböző vegyszerek (hajfestékek, dauer) kémiai hatásuk révén roncsolhatják a hajat: a hajszálak fénytelenné, töredezetté válnak. A vegyi anyagok ezen túl irritáló, gyakran súlyos allergizáló  hatásuk miatt is kerülendők.

A gyengébb minőségű, műanyag fésűk, kefék kiránthatják, eltörhetik hajszálainkat, a forró levegővel történő hajszárítás és a hajvasalás pedig az extrém hőhatás miatt vékonyíthatja el, törheti le hajszálainkat. Vizes állapotban különösen sérülékeny a haj, így ilyenkor a törölközővel történő erős dörzsölés szintén károsító hatást fejthet ki.

Ha a hajápolásra gondosabban ügyelünk, kozmetikumokat is váltunk, a tüneteink mégsem enyhülnek, érdemes szakorvoshoz fordulni, hisz a hajhullás, mint tünet hátterében meghúzódó ok kiderítésére gyakran csak orvos segítségével kerülhet sor.  Az egyszerűnek vélt hajhullás hátterében gyakran komoly betegségek is állhatnak: foltos hajhullást eredményezhet krónikus gégészeti, fogászati, nőgyógyászati, urológiai, gastroenterológiai gyulladás, míg diffúz hajhullást eredményezhet vírusfertőzés, gyógyszer-mellékhatás, hiányállapotok, pajzsmirigybetegség, vérszegénység.

Gyakran a fejbőr betegsége okozza a hajvesztést, illetve a hajhullás lehet rendszerbetegség részjelensége is. Ezek kiderítéséhez szakorvosi- és laborvizsgálatok szükségesek.

Hosszantartó hajhullást eredményezhet nem megfelelő életvitelünk is: a túl sok stressz, a pszichés problémák, a drasztikus fogyókúrák, valamint a kevésbé változatos A-, B vitaminban, cinkben, vasban és rézben szegény táplálkozás.

Hölgyek esetében a szülést követően jelentkezhet nagy mértékű hajvesztés, melyet az ösztrogénszint csökkenésével magyarázhatunk és általában vitaminok, vas adásával tudunk kontrollálni. A szervezet regenerálódásával a probléma általában rendeződik és csak ritkán vezet jelentős hajvesztéshez. Fogamzásgátlók szedése, hormonális eltérések és a menopausa időszaka szintén eredményezhet hajhullást.

Egyes gyógyszeres kezelések mellékhatásaként is jelentkezhet hajvesztés.

Változó korban gyakoribbá válik a hajhullás. Egyrészt az életkorral kell számolnunk. Egy szőrtüsző 20-25 hajszál növesztésére van beprogramozva genetikailag. Ugyanakkor az idő előrehaladtával egyre több külső károsító hatás éri a szőrtüszőket, a szervezet regenerációs képessége és a szőrtüszők vérellátása csökken. Azonban a női nemi hormonok – egészen a menopausa megváltozott hormonális státuszáig - védelmet nyújthatnak a hajhullás ellen.  Menopausa idején azonban csökken az ösztrogén és progeszteronszint, ugyanakkor megnő a férfi nemi hormon, a tesztoszteron lebontásából származó dihidrotesztoszteron szintje. Ez az anyag hozzákapcsolódik a szőrtüszők sejtjein lévő speciális receptorokhoz, melyeknek a száma és a hormon iránti érzékenysége is befolyásolja a hajvesztés mértékét. Szerepe lehet a folyamatban a tesztoszteron lebontásáért felelős enzim aktivitásának is. Hormonális hatásra a hajszálak növekedési ciklusa lerövidül, a szőrtüszők kisebbé válnak. Elsősorban a fejtetőn figyelhető meg a hajvesztés, mely mellett a hajas fejbőr sorvadttá, fénylővé válik.
 

Hogyan kezeljük a hajhullást?

Nagyon fontos, hogy hajhullás hátterében szervi betegséget találunk annak kezelése, gyógyítása megtörténjen. Legyünk mindig körültekintőek kozmetikumaink megválasztásánál, kerüljük a túl sok adalékanyagokat tartalmazó készítményeket.  Ne hordjuk a hajunkat szoros copfban, vagy kontyban, mert az állandó húzóerő hatására a hajszálak sorvadnak, elvékonyodnak. Ha túl gyakran viselünk szoros hajpántot, amely a fejbőr vérkeringését rontja, szintén jelentkezhet hajhullás.

Életmódunkon is érdemes változtatni hajunk szépségének és egészségének érdekében: a megfelelő táplálkozásnak alapvető szerepe lehet a hajhullás megelőzésében, kezelésében. Az ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok hiánya, az egyoldalú, vagy nem kielégítő táplálkozás hajvesztéshez vezet. A túl sok cukor, só és állati zsiradék sincs jó hatással hajunk minőségére. Táplálkozásunk legyen változatos, vitamindús, szintetikus anyagoktól mentes, valamint mozogjunk sokat, lehetőleg a friss levegőn. Ha vitaminkészítményeket fogyasztunk, ügyeljünk a napi ajánlott mennyiségre és ne adagoljuk túl ezeket a készítményeket, hisz pl. a túl sok A vitamin, szelén ugyanúgy okozhat hajvesztést, mint a hiányuk. Gyógyteákkal, homeopátiás készítményekkel méregteleníthetünk is. Léteznek olyan gyógyhatású komplex táplálék-kiegészítő készítmények is, melyek kifejezetten a hajunkra igyekeznek jótékony hatást kifejteni. Ezeknél a készítményeknél a javasolt szedési idő legalább 3 hónap.

A szervezetre ható „általános intézkedések” mellett helyileg ható készítményeket is alkalmazhatunk, mivel a hatóanyagok a hajas fejbőrről sokkal intenzívebben szívódnak fel, mint például a tenyér bőréről. A samponok főleg vitaminokat, gyógynövényeket tartalmaznak – nagyon hatékony a férfias típusú hajhullás ellen a törpepálma-kivonatot tartalmazó sampon. A hajhullás kezelésénél alapterápiaként alkalmazhatjuk a különböző hajszeszeket, melyek általában gyógynövényekből álló helyi vérbőséget okozó készítmények. Ilyenkor nemcsak az oldat hatását használjuk ki, hanem a bejuttatásuk során alkalmazott masszírozás is jótékony hatású: javítja a vérellátást és hozzásegít a méregtelenítéshez. Vannak olyan hatóanyagok is, melyek a hajhagyma körül lerakódott, vérellátást rontó rigid kollagénburok lebontását oldják meg. Ezeket a készítményeket legalább 2 hónapig javasoljuk alkalmazni.

Vannak olyan hajszeszek is, melyet szakorvos javasolhat: ezek a hámképletekre ható pantenolon túl vérbőséget okozó alkotórészeket (paprikaszesz, koffein), szteroidot, vagy akár hormonokat is tartalmaznak.
 

Milyen beavatkozások segíthetnek?

Mezoterápia

A hajhullás kezelésének egyik módszere a mezoterápia. Ez egy több évtizedre visszatekintő, gyors, fájdalmatlan kozmetológiai eljárás.
A kezelés során speciális vitaminokat, aminosavakat és cinket, sziliciumot, aktív tripeptideket minoxidilt juttatunk mikroinjekciózással a hajas fejbőrbe, a szőrtüszőkhöz. A problémától függően speciálisan összeállított koktél segítségével a szőrtüszőkre és a hajas fejbőr mikrokeringésére hatva kezelhető a hajas fejbőr korpásodása, zsírosodása, a hajszálak megerősödnek, fényesebbé válnak, csökken a hajhullás, néhány hét múlva új hajszálak jelennek meg. A diffúz hajhulláson túl a foltokban jelentkező, illetve a férfias típusú hajhullás is sikeresen kezelhető a 2 hetente 4-5 alkalommal végzett kezeléssorozat révén. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy a módszer sikerességét nagyban befolyásolja, hogy mióta áll fenn a probléma, illetve milyen ok húzódik meg a hátterében.

PRP kezelés (saját-vér terápia)

Számos vizsgálat és a tapasztalatok is igazolják, hogy a különböző típusú hajhullások esetén jól bevethető új kezelési lehetőség a saját-vér terápia is. A vérlemezkékben gazdag, koncentrált plazma tartalmaz olyan növekedési faktorokat (PDGF, VEGF) és más bioaktív fehérjéket is, amelyek beindítják azokat a természetes folyamatokat, amelyek eredményeként a kötőszöveti sejtek megújulnak, felgyorsul a sebgyógyulás és a szöveti regeneráció. A haj növekedése és minőségi változása a terápia bevezetését követő 12 hét után várható, a végeredmény a kezelést követően 9 hónappal alakul ki. A kezelés jól tolerálható, komolyabb mellékhatással nem kell számolnunk.

ÁRLISTA MEGTEKINTÉSE

VISSZA

Bejelentkezés

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész legyen kínálatainkból, akcióinkból, híreinkből.

A kezelések hatásosak és fájdalommentesek, de főként azért lettem visszajáró vendég a Hattyú klinikán, mert mindenki segítőkész és nagyszerűen bánnak a páciensekkel.
A Hattyú klinikán mindenki barátságos, a kezelések mellett a szép környezet is pozitív hatással volt rám.
Több bőrgyógyásznál jártam már, de Renáta a legprofibb mindannyiuk között, óriási szakértelme van, ráadásul mindig kedves és mosolygós. Szívesen járok hozzá kezelésekre.
Elsősorban a profi kezelések és az elegáns környezet miatt ajánlom a helyet mindenkinek.
A szülés után nagyon rosszul viseltem a rajtam maradt plusz kilókat, ezért eljöttem Renátához egy Venus Freeze kezelésre, ami a zsírpárnákon kívül a narancsbőrömet is megszüntette. Minden kismamának csak ajánlani tudom.
Imádok napozni és a családommal sokat járunk a tengerpartra nyaralni. Minden évben megvizsgáltatom az anyajegyeimet, mert már többször is előfordult, hogy leégtem és félek a melanómától. Renáta maximális alapossággal vizsgálja át a bőrömet, és magabiztosan dönti el, hogy melyik anyajegy okozhat problémát a későbbiekben.
Régóta problémás volt a bőröm, és a legdrágább arckrémek semmit sem segítettek. Dr. Kriston Renátát egy ismerősöm ajánlotta, és már az első kezelés után szemmel látható volt a javulás az arcomon. A kezelések teljesen fájdalommentesek, mindenkinek csak ajánlani tudom!
A doktornő kellő megértéssel és szakértemmel fordult hozzám és segített kiválasztani a legmegfelelőbb kezelést a problémámra. A hajam nő létemre nagyon ritka és vékonyszálú volt, a mezoterápiás kezelések óta viszont sokkal dúsabbnak és egészségesebbnek látszik az eddiginél.
Ma már idősebb korban is elvárják egy nőtől, hogy fiatalosan nézzen ki. A Hattyú Klinikán az arcom és a dekoltázsom bőrét fiatalíttattam meg, a doktornő profihoz méltóan végezte a munkáját, úgyhogy biztos, hogy 1,5 év múlva is visszajövök egy következő kezelésre.
Nagyon zavart a narancsbőröm, különösen amikor arra gondoltam, hogy mindjárt itt a nyár és bikinire kell vetkőznöm. A cellulit kezelés azonban nagyon pozitív eredményt hozott, ha tudom, milyen hatékony, már évekkel ezelőtt eljövök.
Barátságos fogadtatás, szép környezet, tökéletes szakértelem. Már évek óta járok a doktornőhöz, és nagyon elégedett vagyok vele és a kezeléseivel.
< >