A hely, ahol a szépség újjászületik!

Rosacea, Rozácea

A rosacea/rozácea a 40-60 éves korosztályt érintő bőrbetegség, amely a faggyúmirigyek érintettségén túl a bőr ereinek vegetatív beidegzésében rejlő eltérés - ezt igazolja a gyakori társulása a migrénnel.

A rosacea nagyon gyakori bőrbetegség. Leggyakrabban a 40-60 éves korosztály érintett, enyhe női dominancia figyelhető meg, de férfiaknál általában súlyosabb formában jelentkeznek a tünetek.

A betegség alapja a faggyúmirigyek érintettségén túl a bőr ereinek vegetatív beidegzésében rejlő eltérés - ezt igazolja a gyakori társulása a migrénnel.

Háttere meglehetősen összetett: genetikai tényezőkön túl környezeti faktorok is provokálhatják a kórképet. Jellegzetesen fokozott érválaszt provokálnak a forró, fűszeres, zsíros ételek, a koffein, az alkohol, az erős hideg, az UV sugárzás, illetve az emocionalis hatások. Bizonyos betegségekkel is összefüggést mutat a kórkép: magas vérnyomás, vagy gyomorproblémák esetén gyakran megfigyelhető a rosacea társulása, illetve a hormonális hátterét igazolhatja, hogy gyakran menopauza után észlelhetjük. Előfordulhat, hogy az arc bőrén rosaceas tünetek megjelenése esetén nagyobb számban vannak jelen Demodex folliculorum atkák.

Kezdetben jellegzetesen az orcákon még csak a provokáló tényezők váltanak ki értágulatot, mely elpirulást eredményez. A kezdeti stádiumban a kiváltó ok megszűnését követően az erek összeszűkülnek és a bőrpír megszűnik. Egy idő után viszont néhány ér elveszíti alkalmazkodóképességét, tulajdonképpen „lebénul” és állandósult bőrpír jelenik meg az orcákon, esetleg 1-1 tágult hajszálér kíséretében. Ilyenkor mérsékelt oedema is jelentkezhet az orcákon. A későbbiekben gyulladt, esetleg gennyes kiütések jelenhetnek meg és érintetté válik az orr, esetleg a homlok és az áll is. A betegség késői szakaszára a kötőszövet túlszaporodása jellemző, amely akár torzító méreteket is ölthet az arc egyes részein. Egyes betegeknél a bőrtüneteket szemtünetek is kísérhetik.

Kezelés

A kórkép nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel karbantartható és a romló tendencia lassítható. Ajánlott a kórképet provokáló tényezők mellőzése és speciális diéta bevezetése.

Az arc tisztításakor nagyon fontos, hogy ne szárítsuk túl és ne irritáljuk a bőrt, a radírozást kerüljük. Egyes esetekben hatékonyak a kéntartalmú lemosók, rázókeverékek, máskor antibiotikum tartalmú gélt vagy krémet kap a páciens, hatásos lehet a lokálisan alkalmazott isotretinoin is.

Súlyosabb esetben a lokális kezelést szisztémás terápiával egészítjük ki. Választhatunk tetracyclin, vagy metronidazol hatóanyag tartalmú antibiotikum kúrát, vagy makacs esetekben az isotretinoin is szóba jön.

Az értágulatok mérséklésében, az erek alkalmazkodóképességének fokozásában és a gyulladásos tünetek csökkentésében a fénymentes időszakban hatékony megoldást kínálhat az ELOS technológia és a lézeres kezelés, amely akár hosszú időre is tünetmentessé teheti a folyamatot.

ÍRJA MEG KÉRDÉSÉT, IDŐPONT IGÉNYÉT!

HATTYÚ HÍRLEVÉL